UTSTILLING | En av Norges fremste dyretegnere hos Galleri Kunstværket

3. september - 2. oktober 2022

Askerkunstneren Omar Andréen var en norsk tegner, grafiker og illustratør. Han var en av landets fremste dyretegnere, og har høstet stor anerkjennelse for sine motiver av både hjemlige og afrikanske ville dyr i sitt rette element. 12. september ville han fylt 100 år, og i september har Galleri Kunstværket på Bærums Verk utstilling med kunstneren.


Få kan skildre dyr på en måte som Omar Andréen kunne. Hans kjærlighet til dyr og natur kommer tydelig frem i bildene. Han gjorde mange studier av dyr, både ute i naturen og i dyreparker. I tillegg til norsk fauna hadde Andréen en stor fasinasjon for Afrikanske dyr. Tre opphold hadde han i Afrika, og i en periode bodde han i Sør-Afrika.

Ved siden av dyrestudiene fikk også etter hvert landskapet en viktig plass, særlig det hjemlige vinterlandskap. Med enkle midler fanget han inn stemninger: en lett rødmende kveldshimmel bak nakne trær, myk snø med lette dyrespor, grenenes fine linjerytme. I senere år arbeidet han helst med litografi i lette farger, dessuten med akvareller og tegninger. Tegningene er utført i tusj og lavering, blyant eller fettstift. Han begynte også med oljemaling i de siste årene av sitt liv. Han var aktiv helt til det siste, og døde i en alder av 88 år.

Omar Andreen ble født i 1922, og tråkket sine barnesko i Bergen. Hans far var en dyktig dameskredder fra Sverige, hans mor med slekt i Bergen og Hardanger. På 40-tallet gikk han på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo og på Hayter i Paris. I 1948 debuterte han på Høstutstillingen, og har etter dette hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. Flere av hans arbeider er innkjøpt av Nasjonalgalleriet. Han var i mange år illustratør for Magasinet for alle og han illustrerte en rekke bøker, blant annet «Halvmetern» av Alf Prøysen. Den siste store utstillingen hadde han i Asker Kunstforening i 2007.

Helt siden Galleri Kunstværket startet for 25 år siden har Andréen vært en av galleriets store støttespillere. – Hans kunnskap, gode råd og lidenskap for kunsten har betydd uendelig mye for oss, forteller gallerist Bjørg Marie Bjørnulfsdatter. – Vi gleder oss til å vise frem hans arbeider, med mange fantastiske dyretegninger som aldri har blitt vist tidligere.
Utstillingen står i perioden 3. september – 2. oktober.

Åpningstider:
Mandag – fredag kl. 10-17 (torsdag 18), lørdag 10-16 og søndag 12-16.