FORHÅNDSTEM HOS OSS

Nå kan du forhåndsstemme hos oss fra 10.august til 10.september

Handelsstedet Bærums Verk er et av de stedene i Bærum hvor du kan forhåndsstemme ved Stortings- og sametingsvalget i 2021. Vi benytter lokalet til høyre for Norli inne på senteret.

Åpningstidene til valglokalet er:
10. august til 10.september.
mandag-fredag kl. 10:00 – 21:00
Lørdag kl. 10:00 – 18:00

Les mer om forhåndsstemming på valg.no sine nettsider: www.valg.no

 

Valgutstilling

I forbindelse med valget har vi på Bærums Verk tatt et dypdykk ned i historien. Sammen med Ragnhild Gjerstad setter vi opp en utstilling om valg og politikk ved siden av valglokalet. Og det er mye politisk historie på Verket. To av verkseierne var på Eidsvoll i 1814. To verkseiere var statsministre, en var finansminister og stortingspresident og en var ordfører.

Peder Anker og grev Herman Wedel Jarlsberg var på Eidsvoll. Peder Anker ble utnevnt til Norges første statsminister. Greven var finansminister og stortingspresident i det første Stortinget. Sønnen hans, Harald – kalt «Barron» på folkemunne – satt på Stortinget og i formannskapet. «Barron» var ordfører i Bærum i fem perioder på nesten ti år til sammen. Svigersønnen hans, den første Carl Otto Løvenskiold, var statsminister.

Ved stortingsvalget i 1885 kunne alle mannfolk over 25 år med skattbar inntekt på over 500 kroner (på landsbygda) og 800 kroner (i byen) i skattbar inntekt stemme. Dette var det første hemmelige valget i Norge. På Verket, som på denne tiden var jernstøperi, ble det laget valgurner i mørkegrønt støpejern med en praktfull norsk løve i rødt og gull på forsiden. Et eksemplar av valgurnen vil bli utstilt i forbindelse med valget sammen med en utstilling som forteller litt om det politiske livet i et historisk perspektiv. Velkommen til en spennende og lærerik utstilling!

Takk
Takk til Ragnhild Gjerstad for historisk hjelp.

Godt valg!