Elg fra Nordmarka

Hos oss kan du bestille stykningsdeler eller ett helt dyr ferdig stykket og pakket.

Elgen har kommet!

Smelters Mathus er stolte av å kunne tilby elgkjøtt fra Nordmarka. Nå i jaktsesongen henter vi elgkjøtt direkte fra slakteriet i skogen. Etter 40 døgngrader ankommer elgen Smelters og vi stykker, pakker, kverner kjøttdeig og koker kraft på bena. Slik får vi brukt hele dyret uten at noe går til spille.

I disken selger vi nykvernet kjøttdeig av elg, elgburger, ferdig stekte elgkarbonader, ferdige middager av elg samt stykkningsdeler slik at du selv kan imponere med en god stek eller biff av denne fantastiske råvaren.

Stykningsdeler

Da vi tar inn hele dyr, vil sannsynligvis de edleste delene selges først. Det kan derfor være lurt å bestille i forkant!

Elg indrefilet           750 kr. pr. kilo

Elg ytrefilet             700 kr. pr. kilo

Elg Entrecôte          550 kr. pr. kilo

Elg mørbrad            550 kr. pr. kilo

Elg flatbiff                400 kr. pr kilo

Elg bogstek             400 kr. pr. kilo

Elg lårtunge            350 kr. pr. kilo

Elg bankekjøtt        350 kr. pr. kilo

Elg rundstek           350 kr. pr. kilo

Elg kjøttdeig           180 kr. pr. kilo

Se også budstikka sin artikkel og film fra slakteriet her

Tilbered perfekt elg

En liten guide på hvordan elg kan tilberedes. I tillegg gir vi deg noen nyttige tips og triks!

.

.

Kjernetemperatur

En kjernetemperatur er temperaturen råvaren har i kjernen.
Vi bruker ofte en kjernetemperatur for å få perfekt resultat på råvaren før servering. Verktøyet er en kjernetemperaturmåler. Etter å ha brunet kjøttet godt i pannen og lukket alle porene kan kjernetemperaturmåleren settes i kjøttstykket.

Ovnen bør stå på varmluft og 120 grader.
Ta gjerne ut kjøttet fra ovnen noen få grader før den er på det ønsket temperatur
da det vil fortsette å steke/trekke en stund etter at kjøttet er ute av ovnen.

For en filet av elg er den medium stekt ved en kjernetemperatur på 54 grader.
For en stek av elg er den medium ved 58 grader i kjernen.

Rødvinssaus

1 løk
1 fedd hvitløk
Litt nøytral olje
1 kvast frisk timian
0,5 dl rødvinseddik
2 dl rødvin
6 dl kraft av elg
Litt sukker
Salt, pepper
Maisenna
Sukkerkulør

Finhakk løk og hvitløk, fres i en kjele med litt nøytral olje og en kvast timian.
Denne sausen kan tilsettes stekefett og avskjær fra kjøttet du skal tilberede.
Dette freses sammen med løken.
Tilsett så rødvinseddik , reduser til halvparten.
Tilsett rødvin og reduser til halvparten.
Tilsett så kraft og reduser til 1/3. Smak til med salt, pepper og 1-2 spiseskjeer med sukker.
Bland maisenna ut i kaldt vann og spe sausen under koking til ønsket konsistens.
Juster fargen på sausen med litt sukkerkulør om den blir for lys.
Denne sausen kan tilsettes ønskede urter eller smakstilsetninger som enebær og sopp om du ønsker en litt annen variant.

Elgkarbonader

300 gram elgkjøttdeig
200 gram kjøttdeig av okse eller svin
Dijon sennep
salt
pepper

Bland alt og kna det sammen til en deig. Saltet binder massen sammen og gjør karbonadene faste og fine.
Form de til ønsket størrelse, brun i panne og stek 5-10 minutter i ovnen på 180 grader varmluft.

Server gjerne med poteter og rørte tyttebær

Elggryte

500 g grytekjøtt av elg
6 dl kraft
1 dl rødvin
200gr sopp
1 pose stjerneløk
2 pakker aspargesbønner
3 dl matfløte
maizenna
salt
pepper
bladpersille

Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm.
Krydre med salt og pepper og brun det godt i en gryte sammen med småløk.
Hell over rødvin og la det redusere til halvparten.
Slå over kraften og la det trekke ca. 20 minutter.
Del sopp i skiver og aspargesbønner i biter og tilsett i gryta.
La det trekke i 5-6 minutter.
Ha i fløte, og jevn gryta om ønskelig med noen skjeer maizenna utrørt i litt kaldt vann.

Server gjerne med tyttebær, kokte poter, flatbrød eller ferskt surdeigsbrød fra oss!

Slik bestiller du

Det skal være enkelt å bestille elg hos oss. Du velger selv om du vil foreta bestillingen i butikk, pr. telefon, e-post eller ved å benytte kontaktskjemaet under.

Email: post@smelters.no

Tlf. 67 13 24 19

Smelters Mathus; Verksgata 10, 1353 Bærums Verk

Bestillingsskjema for elg

Ferske surdeigsbrød hver dag!

Ferske surdeigsbrød hver dag!

Hos Smelters får du alltid ferske surdeigbrød! Vi har åpent hver eneste dag i uken! Velkommen.